Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Regisztráció Belépés
Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink Gyakran Ismétlődő Kérdések Kérdezz-Felelek Kapcsolat
Belépés Regisztráció
Szeresd a matektanárt

Szeresd gyermeked matektanárát!

Hiszen ő is csak ember

Mosolyogj, ha esik az eső, mert ha nem mosolyogsz, akkor is esni fog...

Ugye te is hallottad már ezt a kedves kis gondolatot, amiben tulajdonképpen hatalmas igazság rejlik. Pedig ez csupán felfogásbeli különbséget jelent. Reggel, mikor munkába mész egyszer legyél nagyon komor, máskor pedig nyílt tekintetű, mosolygós. Figyeld az emberek reakcióját! A mosoly, a kedvesség, egy kis odafigyelés csodákra képes.

De mondhatnám akár azt is, hogy a pohár félig tele van, vagy a pohár félig üres. Ez is csupán nézőpont kérdése. Neked vajon melyik a lelkedhez közelebb álló?

Ne aggódj, ez a cikk nem bölcs gondolatok elemzéséről fog szólni. DE, talán egy ici-picit mégis..., hiszen a pedagógusnap közeledtével arra gondoltunk, hogy bemutatjuk neked a matektanárt, aki sok esetben tűnhet minden probléma legfőbb forrásának, egy kellemetlenkedő személynek, akinek egyéb dolga sincs, mint hogy akadályokat gördítsen gyermeked boldogulásának útjába. Pedig hidd el, ő is csak ember, gondolatokkal, érzelmekkel, tenni akarással és (ha nem is mindig érzékeled) tele segítő szándékkal. De neki sem könnyű. Hogy miért is?

A pedagógus szakon sok mindent megtanítanak a leendő pedagógusoknak, csak azt az aprócska dolgot nem, hogy miként is kell tanítani a gyerekeket, hogyan kell lekötni egy csapat gyerek figyelmét, miként fegyelmezzék a virgonc társaságot. A tapasztalatot, a rutint mindenki menet közben szerzi meg (jól, vagy rosszul) és legjobb tudása szerint igyekszik a tanórákon teljesíteni.

Gondolj bele, milyen nehéz dolguk is van, amikor az osztálylétszámok egyre magasabbak, és a gyerekek a megbolondult világban egyre nehezebben kezelhetők.

A tanmenet nagyon feszített, nyugodtan kimondhatjuk, hogy az átlagos képességű gyerekek számára teljesíthetetlen. A tankönyvek rosszak, sok esetben nem állnak rendelkezésre megfelelő eszközök az oktatáshoz.

A matektanárnak pedig ezekből az adottságokból kell kihozni a lehető legjobbat. Innen nézve, ugye, hogy nem is olyan egyszerű a dolga?

Konzultáció

Miben tudsz Te szülőként a segítségére lenni?

"Szeresd a matektanárt! ... Mert ha nem szereted, akkor is ő tanítja gyermekednek a matekot!"

Amúgy pedig a Marika néni, vagy a Tamás bácsi lehet, hogy tök jó fej, kedves, pozitív személyiséggel rendelkezik, csak éppen azt a fránya matekot tanítja, amit gyermeked annyira nem szeret, mert nem megy túl jól neki.

Előfordulhat, hogy te is úgy érzed, meg van kötve a kezed, mert gyermeked csak azt mondja otthon, hogy de Anya, Apa...tök igazságtalan, pikkel rám; ... érthetetlenül magyaráz,... nem ért hozzá,... túl szigorú,...unalmas és a sor végeláthatatlan...

Nyilván te is úgy érzed, hogy a tanárnak kellene először változnia!

Csakhogy a gond az, hogy ezt nincs idő kivárni! Ez a pár év van most, itt a suliban, ami elfut, elszalad, és gyermeked lemarad egy csomó lehetőségről, nem fogja jól érezni magad, Neki lesz rossz a matek jegye!

Itt jössz Te a képbe, mint szülő. Mert megvan a gyermeked és közted az a bizalom, ami alapján el lehet indulni és elmesélni egy-két dolgot, aminek eredményeként a tanár is más színben fog gyermeked előtt tündökölni.

Hogy mire gondolok?

Semmiképp sem nagy dolgokra!
Először is próbáld meg őt EMBERNEK láttatni. Tutti, hogy azért neki is vannak jó tulajdonságai, vannak jó pillanatai, hívd fel erre gyermeked figyelmét! (Nincs ám könnyű dolga! Ott vannak 30-an, v. még többen egy osztályban, sokan ellenségesek vele, sokan nem tanulnak, van tán olyan is, aki direkt bosszantja rendszeresen. Miközben neki is meg kell felelni külső elvárásoknak, és pontosan tudja, hogy a későbbiekben szükségük lesz a sok okosságra matekból.

Gondolj csak bele, hogyan éreznéd magad, ha a saját munkahelyeden kellene valamilyen előadást tartanod, netán meggyőzni a többieket valamiről és te csupa ellenséges szempárral találkoznál...hát valahogy így érzi magát a matektanár is...ugye, nem is olyan kellemes?

Legalább egy picit próbáld elérni, hogy gyermeked lássa, ÉRTE, ÉRTÜK dolgozik... Sokan azt gondolják, a tanár a fizetéséért jár be az órákra, pedig szinte biztos lehetsz benne, hogy aki előtte áll, azért lett tanár, mert ADNI szeretne másoknak (gyermekednek is).

Tudom, tudom, néha ezt nagyon nehéz elhinni róla. Mikor felemeli a hangját a gyerekekkel szemben, mikor elégedetlen, vagy amikor azt hallod otthon, hogy, igazságtalan... Pedig valószínűleg csak frusztrált, és tehetetlennek érzi magát a rengeteg ellenállással szemben, ami sugárzik rá. Szinte biztos lehetsz benne, hogy sokkal jobban szeretne barátságos lenni, mosolygós, elégedett az osztályával. De ez nem sokszor sikerül neki, mert hajtja a tanterv, az időhiány, és frusztrálja, hogy nem sikerül elérnie a diákjaival azt az eredményt, amit szeretne.

Szülőként is nagyon fontos, hogy megértsd őt. Hidd el, ha nem ellenségesen közelítesz felé, egészen biztos, hogy neked is könnyebb lesz, mert a tanár mindent meg fog tenni gyermeked boldogulása érdekében. Mosolyogj hát Te is, legyél vele Te barátságos! Mutass példát gyermekednek.

Milyen további konkrét lépéseket tudsz javasolni gyermekednek a kapcsolat javításáért?

A tanár leginkább azon tudja lemérni, hogy komolyan veszik-e őt, és vele a matekot, ha:

  • gyermeked odafigyel az órán,
  • éber, érdeklődő és értelmes szemekkel üli végig az órát,
  • aktívan részt vesz a feladatokban, hibázni is ér (!),
  • kész házi feladattal érkezik az órára, nem pedig óra előtt a szünetben gyorsan lemásolja valakiéről.
  • Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a negatív viselkedés-formák visszahatnak azokra, akik ezeket gyakorolják, és kevésbé lesznek boldogok, sikeresek az életben. Ez pedig a valóságban is működik. Tegyetek egy próbát...

Rendszerint a matektanároknak a szülőkkel is meg kell küzdeniük, valamiért így alakult.
Ellenséges légkörben mindig pozitívnak maradni pedig nagyon nehéz. Gyermeked számára Te vagy a követendő példa, ezért fontos, hogy az esetleges elégedetlenségedet ne vele beszéld meg. Ha bármi gondod van, beszélj a tanárral (elégedetlenségedet félretéve, a segítségét kérve) és meg fogod látni, hogy a segítségedre lesz.

Hogy miért?
Mert nem véletlenül választotta ezt a hivatást, tutti, hogy több benne a segítőkészség, mint az átlagban, csak elő kell ezt csalogatni! Ha a bizalmadba fogadod, megosztod vele kétségeidet, kikéred a véleményét, akkor a továbbiakban sem te, sem ő nem egyedül harcoltok a gyerek sikereiért és boldogulásáért, hanem KÖZÖSEN.

Egészen más, hidd el!

Vágj bele a nagy kalandba, tedd meg az első lépést a pozitív változások irányába! Szeresd gyermekeddel együtt a matek tanárt!

Ha vállalkozol rá, feltétlen írd meg. Ha hülyeségnek tartod ezt az egészet, vagy millió kifogásod van, azt is megértem, de annyi esélyt adj magatoknak, hogy még egyszer átgondolod a fentieket.

Könnyű, önbizalmat növelő, eredményes matekozást kívánok a gyermekednek! És minél kevesebb gondot, sok örömöt a gyermekedben Neked!

További eredményes matekozást kívánunk!

B. Békési Beáta