Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés
Matek fóbia

Mi az a matek fóbia?

Hogyan küzdheted le a matektól való szorongásos félelmedet?

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor bizonyára Te is matek fóbiás vagy. Mit jelent a matek fóbia, mi váltja ki, és hogyan lehet küzdeni ellene? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a továbbiakban.

Mi a matek fóbia?

A "matek fóbia" létező tudományos fogalom. A szorongásos félelem egyik fajtája. Sok más félelemhez hasonlóan az ismeretlentől való rettegés váltja ki. A valódi fóbiákhoz hasonlóan ezt is könnyen le tudod legyőzni, ha megérted a mibenlétét, és fokozatosan hozzászoktatod magad a matektanuláshoz.

Nézzük, mik azok a tényezők, kifogások, amik a szorongáshoz vezetnek, és hogyan lehet ezek ellen küzdeni.

"Nekem túl magas a matek"

Valóban van, akinek nem okoz gondot a matek. Jelentős egyéni különbségek vannak, de a jó hír, hogy mindenki meg tudja érteni és tanulni. Van, aki gyorsabban, és van, aki kicsit lassabban. Az iskolában gyakran nincs elég idő arra, hogy a tanár mindenkivel egyénileg foglalkozzon. Azonban, ha suli után még matekozol, különösen, ha szakszerű segítséggel, vagy igyekszel megoldani a házit, akkor Te is képes leszel tartani a tempót.

"Nekem másként van huzalozva az agyam"

Ez egy gyakori kifogás arra, hogy miért menekülünk a matek elől. Tényleg van, akinek a jobb és van, akinek a bal agyféltekéje dominál, azaz van, aki reál és van, aki inkább humán beállítottságú. Ez azonban csupán gondolkodásmódbeli különbséget jelent. Ha Te elsősorban jobb agyféltekés gondolkodású vagy, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem vagy képes megérteni a matekot. Az viszont valószínű, hogy egy kicsit másképp kell neked magyarázni, mint egy bal agyféltekésnek.

Téves az az előítélet is, hogy a lányok kevésbé alkalmasak a matek megértésére, mint a fiúk.

Az előítéletekkel nagyon vigyáznunk kell, mert ha tudat alatt mégis beszivárog az önértékelésünkbe, és elhisszük magunkról, hogy természetünknél fogva nem vagyunk jók matekból, akkor az önmegvalósító módon valósággá is válik. Ezért ne az előítéleteknek higgy, hanem a tényeknek, és valós tapasztalatoknak, ami azt mondja, hogy Te is jó lehetsz matekból, még akkor is, ha eddig csak szenvedtél vele!

jobb és bal agyfélteke

Idő spirál

"Nekem uncsi a matek"

Ha értenéd a matekot, akkor sikerélményed lenne vele, és máris nem lenne olyan száraz és unalmas. Valójában egy tök izgalmas rejtvényfejtés. Ráadásul a matekban olyan tökéletesség rejlik, ami máshol ezen a földön nem található. Ha szereted a rejtélyeket és kalandokat, akkor mindezt megtalálhatod a matematika komplexitásában. Gondolj úgy a matekra, mint egy nagy megoldásra váró rejtélyre!

Túl sok idő

A matektanulás kétségtelenül időt és energiát igényel. Persze, ha szakszerű segítséggel tanulsz, akkor sokkal hatékonyabban juthatsz előre. Ez nem olyan dolog, amit beírsz a Google keresőbe, és máris megkapod a választ...

Sok emberből vált ki szorongást, ha időt kell szánnia egy feladat elvégzésére. Ez a halogatás leggyakoribb oka. Tudat alatt attól félünk, hogy kimarad valami az életünkből. Ha nagy összpontosítást igénylő feladtunk van, az kicsit olyan, mintha arra az időre "kilépnénk" az életünkből. Ez a mélyen lappangó hátsó gondolat vezet a szorongáshoz.

Ezért van, hogy sok felnőtt látszólag megmagyarázhatatlan, ésszerűtlen módon halogatja pl. a hivatalos papírok kitöltését, számlák feladását, vagy a ház körüli egyéb tennivalókat.

Ilyenkor a tudatalattinkat kell legyőzni, ami egyáltalán nem könnyű, de többféle egyszerű trükk van rá. Pl. előre elhatározni, hogy legfeljebb egy órát foglalkozol a feladattal, és ehhez szigorúan tartod is magad. Vagy jutalmat helyezni kilátásba saját magadnak, vagy éppen büntetést: pl. nem ülök a számítógép elé egy napig, ha nem foglalkozok a matekkal legalább egy órát, stb.

A legnagyobb jutalom, ha eljutsz odáig, hogy megérted a matekot és sikerül jól megoldani a feladatokat. Lehet, hogy ez most képtelenségnek tartod, de ha elhiszed és pozitívan gondolkozol, energiát, időt szánsz rá és különösen, ha szakszerű segítséget veszel igénybe, akkor egészen biztosan sikerül. Ez olyan örömmel, sikerélménnyel és büszkeséggel tölti el az egódat tudati és tudatalatti szinten egyaránt, hogy kívánni fogod az újabb és újabb kihívásokat. Ha nem vigyázol, még a végén megszereted a matekot... :)

Hiányzó építőkockák

Ha tisztában vagy vele, hogy hiányosságaid vannak a korábban tanultakban, akkor jogosan vált ki félelmet belőled a matek. Pl. magyarból, vagy töriből sem jó, ha kihagysz anyagrészeket, de attól még jól elboldogulsz, ha valami korábban kimaradt.

A matek viszont egymásra épülő témakörökből áll össze. Például, ha nem tanultál meg elég biztonságosan, azaz készség szinten(!) a törtekkel bánni, vagy egyenletet rendezni (de szinte bármi más példát is említhetnénk) az később a megértés és a feladatmegoldás akadályává válik. Ezért veszélyes, ha évről-évre éppen csak megfelelsz a követelményeknek. Később meglesz a böjtje.

Olyan a matek, mint amikor építőkockából építünk tornyot. Egy darabig megáll a torony, még ha girbe-gurba is és innen-onnan hiányzik egy darab, de minél magasabbra akarjuk építeni, annál ingatagabb lesz. Ha nem elég alaposan építettük meg az alsóbb részeket, akkor egy bizonyos magasság után megadja magát a szerkezet, és összeomlik. Egyetlen megoldás, ha elkezdjük rendbe tenni az alapokat, mielőtt tovább építkeznénk. Ezt kell tennünk a matekkal is: rendbe tenni az alapokat, bepótolni a hiányosságokat, lemaradásokat.

építő kocka

Jó hír! A matek bárki számára megérthető!

Összefoglalva a fentieket, a jó hír tehát az, hogy a matek bár bonyolult, alulról építkező tantárgy, mégis mindenki számára megérthető. Kulcsfontosságú befoltozni a korábbi hiányosságaidat, időt, energiát szánni rá, és profi segítséget kérni.

Egy gyorsan megtérülő megoldás lehet, ha a videó-csomagjaink segítségével veszed fel a küzdelmet a matek-fóbia ellen. Itt minden feltétel adott: alulról építkezünk, a "szerkezet" minden ingatag darabját megerősítheted (pótolhatod minden eddigi hiányosságodat - méghozzá nagyon gyorsan és hatékonyan) ; figyelembe vesszük a jelentős egyéni különbségeket, és hangsúlyt helyezünk az önbizalom, a pozitív önkép kialakítására is.

Ne engedd, hogy a matektól való félelem beárnyékolja a diák-éveidet, vagy megkeserítse felnőtt éveidet. Hidd el, hogy érdemes harcba szállnod ellene, a megoldás számodra is elérhető, méghozzá kényelmesen és időtakarékosan.

B. Békési Beáta

Matek könnyen, érthetőena