Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal
Kilépés
Kilépés
Így éld túl az egyetem első félévét

Így éld túl az egyetem első félévét

6+1 tipp gólyáknak

Az egyetem/főiskola első féléve sokszor még a jó eszű diákokat is hideg zuhanyként éri. A legtöbben már az első félévet lezáró vizsgaidőszakban „elvéreznek”. Ez nem valami gonosz összeesküvés a szerencsétlen gólyákkal szemben. Egyszerűen azért van így, mert az egyetemek igyekeznek színvonalas szakembereket képezni, aminek magasak a kimeneti minőségi követelményei.

Nyári felkészülés

Óriási szakadék van a középszintű középiskolai és egyetemi követelmények között, különösen természettudományos tantárgyakban. Kis túlzással „köszönő viszonyban” nincs egymással ugyanaz a tantárgy középiskolában (matek, fizika, kémia, stb.) vagy az egyetemen. Tehát nagyon sokat kell tanulni minden egyes tantárgyra.

1. Tipp:

Ha lehet, még a nyáron, de legkésőbb szeptemberben érdemes átismételned a középiskolai anyagot, hogy legalább azzal ne legyen gondod.

Érdeklődj

Elképesztő mennyiségű tananyagot kell megtanulni, mivel több „húzós” tantárgy is van.

2. Tipp:

Nem elég egyetlen nehéz tantárgyra fókuszálni. Muszáj a szakod összes "buktató" tárgyára keményen tanulni. Érdeklődj a másodévesektől, mik a "buktató" tárgyak.

Előadás

A tanárok ledarálják az anyagot, nem lesz időd felfogni mindent. Előfordul, hogy még megfelelő jegyzet sincs, Ha eddig hozzászoktál, hogy az órán megérted a magyarázatot, akkor ez nagyon frusztráló lehet.

3. Tipp:

Az egyetemen nincs rajtaütés szerű feleltetés, mégis érdemes óráról-órára tanulni, hogy fel tudd venni a tempót, mert már 2-3 előadás után teljesen elveszítheted a fonalat.

(Első félévben ez különösen fontos.)

Időbeosztás

A vizsgákra, ZHkra rövid idő alatt kell felkészülni.

4. Tipp:

A sikeres felkészüléshez jó időbeosztás kell. Nem szabad elveszni a részletekben, ugyanakkor úgy kell megtanulni a tételeket, hogy azt meggyőzően elő is tudd adni.

Próbaként pl. vizsgáztathatod magad írásban a tételekből, feladatmegoldásból.. (Sajnos a legjobb felkészülés mellett is előfordulhat, hogy olyat kérdeznek, amit nem tudsz.)

Jó kapcsolat

5. Tipp:

Alakíts ki jó kapcsolatot a csoporttársaiddal. Sokat tudtok segíteni egymásnak tanulásban, a megfelelő tanulási rutin kialakításában. Magányos farkasként sokkal küzdelmesebb az egyetem.

Célkitűzés

6. Tipp:

Bár fontos, hogy jól érezd magad, és szórakozzál, kikapcsolódjál, a célt soha ne veszítsd el a szemed elől: sikeresen elvégezni az egyetemet a lehető legrövidebb idő alatt.

Olyan ez mint a sport.: áldozatvállalás, fáradtság és kényelmetlenségek vállalása nélkül nem megy.

Bónusz tipp

+1 Tipp:

Matekból tudunk segíteni, mert az emelt szintre készített Analízis csomagunk (integrálás, deriválás, határérték számítás) nagyjából lefedi az első féléves matekot. Ezekkel a videókkal könnyen és gyorsan megérted az analízist. Talán nem is sejted, hogy ez mekkora előnyt jelent majd neked az első hónapokban és marad energiád a többi tárgyadra is.

Sok sikert kívánok neked!
Üdvözlettel: B. Békési Beáta