Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal
Kilépés
Kilépés
Eredményes vizsga felkészülés

Tippek az eredményes vizsga felkészüléshez

Nem titok, hogy ha megfelelő módszerekkel készülsz a vizsgáidra, akkor sokkal jobb jegyeket érhetsz el. Tudjuk, hogy ez milyen fontos, hiszen hatással lehet a munkahelyi karrieredre. Vagy megmenekülhetsz egy váratlan bukástól, ami meghosszabbítja a féléveid számát, ami sokszor nem kis terhet jelent a családodnak. Ugyanakkor mindenki más tanulási módszerekre esküszik, és sokszor több félévig tart, mire rátalálsz a megfelelő módszerekre. Sajnos többen kibuknak, mire rájönnek mit jelent valóban felkészülten menni a vizsgára. Ezért szeretnénk segíteni neked az alábbi tippgyűjteménnyel, amit amerikai tanulási szakértők javaslatai alapján állítottunk össze.

jegyzet

Fontos, hogy a jegyzetek rendezettek, részletesek és pontosak legyenek. Használj jelölőket az egyes témák elkülönítéséhez, hogy könnyen eligazodj a jegyzeteidben.

napirend

Létfontosságú, hogy a vizsga előtt készíts napirendet az elkövetkező hetekre, de arra is ügyelj, hogy a terv realisztikus legyen, és minden átnézendő témát érintsen.

társsal tanulás

A tárgytól függően a tanulás élvezetesebbé tehető, ha pár évfolyamtársaddal együtt tanulsz. Ez megadhatja még azt a közösségi élményt is, amire néha olyannyira szüksége van az embernek egy sor fontos vizsga előtt. A megfelelő arány a társas, illetve az egyéni tanulás között 1:3, de ez sokban függ a tantárgytól is.

kivonat

Az aktív tanulásról már régebbi cikkünkben részletesen írtunk: fontos, hogy ne csak olvasgasd a tanulnivalót, hanem készíts kivonatokat, jegyzeteket, és ami tán még fontosabb: kérdezd is vissza magadtól, amit megtanultál, mert ez segíti a rögzítést is, és te is jobban szembesülsz azzal, mi az, amit valóban tudsz már az anyagból (és nem csak sejtesz).

régi vizsga

Az iskoláknak rengeteg régi vizsga-feladatlapja lelhető fel, amelyek kitűnő lehetőséget adnak a megfelelő felkészülésre. Ezek a feladatlapok nemcsak azt teszik lehetővé, hogy megismerd a vizsgák felépítését, hanem ismétléssel és gyakorlással segítik a téma megértésének elmélyítését, és képessé tesz előadni azt a vizsgán. Nem szabad viszont a régi tétel-lapokat, feladatlapokat olyan szinten mintának venni, hogy mire kell számítani a vizsgán – hiszed vagy sem, azoknak, akik összeállítják a feladatlapokat, nincs bevett rendszerük arra vonatkozóan, hogy milyen témára fókuszálnak az adott évben. Ezeket a feladatlapokat csak gyakorlásra és a tudásod elmélyítésére szabad használni, és nem pedig egy varázsgömbnek, ami megjósolja, hogy mire kell számítani az adott évben.

szünet

Tanulás közben óránként tarts húsz perc szünetet. Sok tanulmány támasztja alá, hogy az emberi agy jobban magába tudja szívni az információt, és meg is tudja jegyezni, ha nemcsak órákon át bámuljuk a könyvet vagy egy kijelzőt, hanem rendszeresen szünetet tartunk. Ezzel lehetőséget adunk az agyunknak, hogy felfrissítse magát, ülepedjen a tudás, hogy a következő alkalommal még több információt tudjon elraktározni.

alvás

Figyelj arra is, hogy minden éjjel elegendőt aludjál, mert a pihenés segíti az agyunkat, hogy a bevitt információt feldolgozza és tárolja. Talán Te is tapasztaltad már, hogy amit előző nap nem értettél meg teljesen, az másnap reggelre világossá vált. Agykutatók szerint az agyunk az alvás 6. és 8. órája között végzi a memorizálást, azaz legalább 8 óra alvásra lenne szükség.

reggeli

Nagyon fontos szerepet játszik az étrend, ami segít abban, hogy az agyunk aktív legyen, és hatékonyan működjön. A diákok számára nincs is fontosabb időszak a vizsgaidőszaknál arra, hogy egészségesen étkezzenek. Az étkezéseknek rendszereseknek és kiegyensúlyozottaknak kell lennie, különösen odafigyelve a bőséges reggelire és arra, hogy egész nap megfelelő szinten tartsuk az energiánkat olyan egészséges rágcsálnivalókkal, mint a gyümölcsök vagy mogyorófélék. A nagy mennyiségű koffeint érdemes elkerülni, főleg, mivel az éjszakai alvás minőségére is rossz hatással lehet.

folyadék

"Az agy úszni kíván" - Az agyunk teljesítőképességének fenntartására rendszeresen pótolni kell a folyadékot. Tanulás közben mindig legyen melletted egy üveg szénsavmentes ásványvíz, amiből iszogatsz.

magas célok

Ne a kettesre-hármasra célozz! - A legjobb felkészülés mellett is előfordulhat, hogy a vizsgád bukással végződik. (Érdemes erre lelkileg felkészülni.) Az egyetemen/főiskolán sokkal nehezebben kiszámítható a kettes-hármas szint, mint pl. a középiskolában. Ezért, ha minimalista módon úgy állsz hozzá, hogy csak felületesen tanulsz, mert neked elég a gyengébb jegy is, akkor az már csak statisztikai megfontolásokból kiindulva is azt eredményezi, hogy minden második-harmadik vizsgád bukással végződik, és rövid úton azon veszed észre magad, hogy kibuksz az egyetemről/főiskoláról. Ismerek ilyen diákot. Semmiképpen nem javaslom ezt a taktikát.

ANALÍZIS felkészülésben tudunk segíteni - Sok diáknak a matek jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Amennyiben van analízis vizsgád is ebben a félévben, akkor nagy terhet vehet le a válladról, ha az ANALÍZIS interaktív videócsomagunkkal készülsz, mert ezekkel a videókkal és tesztekkel könnyen és gyorsan megérted és be is gyakorlod a határérték számítás, differenciálszámítás és integrálszámítás alapjait.

TIPP a következő félévre - Megér egy próbát!

A legtöbb egyetemista/főiskolás a vizsga előtti néhány napban igyekszik pánikszerű fürgeséggel megtanulni a tekintélyes mennyiségű teljes féléves anyagot. A tanulási szakértők szerint ez a legkevésbé sikeres módszer.

Szerintük az eredményes vizsgára készülés kulcsa az ismétlésben és az időben elkezdett felkészülésben rejlik. Azt javasolják, hogy már a vizsgaidőszak előtt három hónappal(!) érdemes elkezdeni a komoly felkészülést. Az első hónapban alacsony intenzitású tanulásokkal, amelyek nem tartanak tovább egy óránál, majd lassan átváltva a legalább két órás tanulásokra, ahogy közeledik a vizsga. Ez a struktúra lehetővé teszi a könnyed bevezetést, ugyanakkor túl sok figyelmet és időt sem vesz el a még párhuzamosan folyó tantárgyak mellől. Ráadásul ez a módszer erősíti az adott tantárgyhoz való pozitív hozzáállást, ami a szakértők szerint a vizsgák előtt elengedhetetlen.

Nem csodálkoznék, ha Te nem így készültél volna eddig, de úgy gondolom megér egy próbát. Ha a következő szorgalmi időszakban követed ezt a módszert, azzal biztosan nem veszítesz, csak nyerhetsz vele.

Sikeres felkészülést, jó eredményeket kívánunk!

B. Békési Beáta