Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés
Az Oktatási Rendszer Áldozata

Vigyázz, csapda!

"De az iskolában nem így tanították!"

Egy veszélyes tévhitre szeretném felhívni a figyelmedet. Szülők egy része vallja ezt, és talán vannak tanító nénik/tanárok is, akik erősítik. Egy facebookon hozzászóló nagymama(!) hívta fel rá a figyelmemet és örülök, hogy előjött, mert valóban nagyon fontos, sok kárt lehet vele okozni a gyerekeknek.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Rossz Oktatás

Gondolj csak bele, ha jól tanítanák, nem lenne semmi gondja! Pontosan azzal van probléma, AHOGYAN tanítják. Nem a gyerek az oka annak, hogy nem érti, hanem a magyarázat módja, a tananyag felépítése, az ide-oda kapkodás és rohanás teszi, hogy világos kép helyett zűrzavar alakul ki a fejében. Naná, hogy megutálja az egészet. Álláspontom szerint erről nem a pedagógusok tehetnek elsősorban, hanem a rendszerbe van "bekódolva" ez a fatális hiba. (Ld. "Ne hagyd, hogy gyermeked az oktatási rendszer áldozata legyen!" c. írásomat.) Ne hidd el, hogy a hiba a gyermekedben van, mert "figyelmetlen", mert nem elég jók a képességei, stb...stb.

"Kértem (az unokámat), mondja el hogyan tanulják az iskolában. Nem így (ahogyan a videókon) -, de ez tetszett neki, és 95%-ban meg is csinálta. ...Ha a gyermek nem érti a lényeget, csak betanulja, akkor baj lesz." - írja a hozzászólásában Kálmán Ferencné. És ezzel ki is mondja a lényeget.

A matek esetében nem az a kérdés, hogy hogyan jutott el a megértésig, hanem az, hogy érti, és a feladatokat meg tudja oldani.

Ezt kérik számon az iskolában is. Lehet, hogy van olyan tanító néni, matektanár, akinek sérti az önérzetét, ha valaki mástól is tanul a gyermek, pláne, ha másképp, de attól még a feladatokat jól fogja megoldani, és jó osztályzatot is kell rá kapnia. Azért bízom benne, hogy a pedagógusok többségének ez nem okoz lelki problémát, és örülnek neki, hogy ha ügyes, okos a tanítványuk.

Ha ugyanúgy magyaráznánk a matekot, mint a suliban, akkor ugyanúgy nem értené. Ezért egy olyan tananyagot dolgoztunk ki a régi, bevált tanítási módszereket és az új lehetőségeket ötvözve (sokéves korrepetálási és tanítási tapasztalattal), amivel garantáltan összeáll a gyerekek fejében a kép, és megfelelő rutinra tesznek szert a feladatmegoldásban.

Az új tananyag jó felépítésének a "titka" 4 pontban foglalható össze

  1. Csak megfelelő alapokra lehet építeni (az előismereteknek stabilnak kell lenni)
  2. Az új ismeretnek megfelelő felvezetés kell – legyen hova kötni.
  3. Fontos a megfelelő logikai - tapasztalati felépítés, jó struktúrában felépített magyarázat, ami megfelel a gyermek életkori sajátosságainak.
  4. Példák, feladatok minden lépéshez, hogy a friss ismereteket alkalmazni is tudja - mert csak így tud elmélyülni.

Ha ezekből bármelyik hiányzik, akkor jön a zűrzavar a fejekben. Ha az iskolai magyarázat nem tudja mindezt, akkor bizony másként KELL otthon elmagyarázni, hogy megértse, miről van szó a suliban. Ez az, amiben mi tudunk segíteni nektek a tananyag csomagjainkkal.

Nagyon sokat segít abban, hogy "megvilágosodjon" otthon, nyugodt körülmények között az, ami az órán bonyolultnak tűnt.

Gabi


Ha esetleg az órán nem értenék valamit itt utána tudok nézni, és gyakorolni is tudok.

Review 631
Vivien

Én a barátaimnak mindenképp csak ajánlani tudom, ugyanis sokkal könnyebb megérteni a színes ábrákkal és jól elmagyarázott feladatokkal ellátott videókat mint az unalmas órai magyarázatokat. Őszintén szólva, az órán jó ha az osztály 5%-a figyel a tanár magyarázatára! Nagy előnye a videóknak, hogy nem kell stresszelni a feladatok megoldása miatt, színesek és szép ábrákkal ellátottak a videók és mindenki számára érthetőek a magyarázatok.
Ráadásul bármikor visszanézhetőek, ha valaki mégsem értene valamit.

Review 529
Rózsa Krisztián

Végül, ha még nem ismered a Matek Oázis videókat, próbáld ki Te is, hogy miért ilyen elégettek felhasználóink ezrei, és miért lett díjnyertes az oldalunk! Kattints ide a tananyagokért, válaszd ki az évfolyamotokat, és bátran próbáld ki a sárga színnel kiemelt ingyenes videókat.

B. Békési Beáta