Zrínyi matematika verseny: hogyan készüljek rá?


Mi a Zrínyi verseny? | Kiknek? | Hogyan készüljek? | A verseny menete | Nevezés | Országos döntő | Díjazás | Csapatverseny | Zrínyi és a matematika felvételi

Mi az a Zrínyi matematika verseny?

A Zrínyi Ilona Matematika verseny egy országos, nagy hagyományú, évente megrendezésre kerülő matek verseny, amit a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány (MATEGYE) rendez minden évben. Elsődleges célja a matek népszerűsítése, a logikus gondolkodás felmérése. A verseny egy lehetőség a különböző iskolák tanulóinak a tudásuk összemérésére, arra, hogy szokják a vizsgahelyzetet, belekóstoljanak a tanulmányi versenyek világába.

Kik vehetnek részt?

Bárki, aki a középiskolát még nem fejezte be, azaz a 2-12. osztályos tanulók, akiket benevez az iskolájuk. Egy iskolából minimum 3 tanuló indulása szükséges.
Az általános iskolai, 2-8. osztályos, diákok versenye külön történik a 9-12. osztályos középiskolai versenyzőktől. Nekik külön gimnáziumi és technikumi kategória van.

Hogyan lehet készülni a versenyre? Milyen feladatok szoktak lenni a versenyen? 

A verseny mindig könnyű feladatokkal indul. Ezekhez gyakorlatilag semmilyen előismeretre nincs szükség, de azért figyelni kell, és jól értelmezni a kérdést. Tulajdonképpen főként szövegértelmezési feladatok ezek, és a normál tanterv ismeretein egyáltalán nem mutatnak túl. Aztán a példák egyre nehezednek.

A tananyagtól merőben eltérő, gondolkodtató kérdéseket kapnak a diákok. Mivel ezek témakörökhöz sem köthetők, leginkább a korábbi évek feladatsorainak tanulmányozása segíthet a felkészülésben. Azok alapján betekintést lehet kapni, milyen jellegű feladatok kerültek elő a korábbi években és mi várható az aktuális versenyen.

A helyes szövegértelmezés az egyik legfontosabb készség, összetett, bonyolult feladatokat is tudni kell értelmezni ezeken a versenyeken. Ne klasszikus szövegesekre gondoljunk, sokkal inkább logikai feladatokra, amik a kitartó, sokoldalú, logikus gondolkodást teszik próbára.

A verseny tesztverseny, tehát nem kell indokolni, levezetni a megoldásokat, és a helyes választ 5 lehetséges eredmény közül kell kiválasztani.

Zrinyi matematika veseny 2022 - 3. osztályos feladatlap
2022. évi Zrinyi matematika tesztverseny 3. osztályos feladatlapja

A verseny menete, szabályok

Ősszel, minden év novemberéig lehet nevezni. Év elején, egymás után, megrendezésre kerül mindkét forduló és azt követően - a két forduló összesítése után - következik az országos döntő. Eredményhirdetés és díjak kiosztása kétszer történik, a két területi forduló összesítése, majd az országos döntő után.

Az idén már háromfordulós - iskolai, területi, országos döntőjű - versenyen teszt feladatsorokat töltenek ki a diákok.

A feladatokban 5 válasz (A, B, C, D, E) közül kell kiválasztani az egyetlen helyes választ és azt átírni egy úgynevezett kódlapra (a megfelelő hely beikszelésével). A 2–4. osztályosoknak 60 perc áll rendelkezésre a 25 feladatból álló teszt megoldására, az 5. és 6. osztályosoknak a 25 feladatot 75 perc alatt, míg a 7–12. osztályosoknak 90 perc alatt kell a 30 feladatot megoldani.


Nevezési információk

A nevezést az iskolán keresztül kell intézni.

Részvétel díj: 1500 Ft. (A határon túlról nevezők számára 1000Ft.) A nevezések beérkezését követően, az elektronikus számla megküldése után kell a nevezési díjat a megadott számlaszámra befizetni.

Nevezéskor annak az iskolának a típusát is meg kell adni, amilyen -általános iskola, gimnázium vagy technikumi- kategóriában indul a versenyző. A versenyen csak azok a tanulók vehetnek részt, akiknek a részvételi díját kifizették.

A versenyen helyszíni nevezésre nincs lehetőség. A helyszínen a kódlapok kitöltése történik. Így, ha valaki nem tud megjelenni a versenyen betegség, vagy egyéb okból, helyette tud másik diák indulni, mert a nevezés átruházható egy azonos kategóriában induló tanulóra. Ekkor a helyszínen, a beugró adataival töltik ki a kódlapot. A befizetett részvételi költséget nem térítik vissza.

Minden nevező kap egy kódszámot. Ezzel lehet a későbbiekben, a fordulók során a tanulót azonosítani. Ez alapján tudják az egyes fordulókban elért pontszámukat a www.mategye.hu honlapon megtekinteni. A megoldókulcs is ezen a portálon érhető el.

Országos döntőbe jutás

Az országos döntő időpontja a 2. forduló után kerül kiírásra.
Az döntőbe a fordulók után legeredményesebben szereplő tanulók juthatnak tovább.
Az korosztályonként továbbjutók az adott évben résztvevők számától függ általános iskolai kategóriában

  • 150 főig 1 diák,
  • 250 főig 2 diák,
  • 350 főig 3 dák,
  • 350 fő felett 4 diák

gimnáziumi és technikumi kategóriában:

  • 75 főig 1 diák
  • 125 főig 2 diák,
  • 125 fő felett 3 diák

Rajtuk kívül az országos döntőre azok a versenyzők is meghívást kapnak, akik az országos eredmények összegzése alapján a megyei, vagy területi eredményhirdetésen egyéniben díjazottak voltak.

Míg a nevezés átruházható a továbbjutás névre szóló, a következő fordulóban csak a továbbjutást elérő versenyző indulhat. Ha bármilyen okból nem tud a következő fordulóban részt venni, helyette nem indulhat más.

Zrínyi Ilona matematika verseny

A győztesek jutalmazása:

A versenyen díjazottjai oklevelet és tárgyjutalmat kapnak a két forduló összesítése alapján.

A jutalmazottak száma is a résztvevők függvényében változik.

Általános iskolai kategóriában évfolyamonként díjazott:

  • 500 főig az első 6 helyezett,
  • 1000 főig az első 10 helyezett,
  • 1500 főig az első 15 helyezett,
  • 1500 fő felett az első 20 helyezett

Gimnáziumi és technikumi kategória évfolyamonként:

  • 100 főig a verseny 1 helyezettje,
  • 150 főig az első 3 helyezett,
  • 200 főig az első 6 helyezett,
  • 200 fő feletti az első 10 helyezett

A legjobban teljesítő iskolákat és felkészítő tanáraikat is díjban részesítik. A legtöbb pontot elért budapesti és vidéki általános iskola, gimnázium és technikum vándorserleget kap.


Csapatverseny

Aki jobban szeret csapatban dolgozni, annak lehetősége van csapatverseny kategóriában indulni. Évfolyamonként 3 fős csapatokat lehet indítani.

Az általános iskolai kategóriában csapatverseny díjazottjai:

  • 1000 főig a verseny első csapata,
  • 1500 főig a verseny első két csapata,
  • 1500 fő feletti résztvevők esetén a verseny első három helyezett csapata

A gimnáziumi és technikumi kategóriában

  • 100 fő feletti nevező esetén a verseny első helyezett csapata

 Az országos döntőben egyéniben indulók győztesei:

  • az általános iskolások első 20 helyezettje,
  • a gimnazisták első 10 helyezettje,
  • a technikumi kategória első 6 helyezettje

Az általános iskola, majd a középiskola befejezése után is tovább folytatódik a versengés. Jönnek a felvételik. Érdemes tehát kipróbálni a hangulatát egy ilyen eseménynek, megtapasztalni milyen készülni egy vizsga jellegű helyzetre, ami mind-mind hasznos élmény a későbbiekre nézve, hogy ne csak az érettségin, felvételin kerüljön szembe a diák egy ilyen félelmetesnek tűnő szituációval.  A vizsgadrukk is egy olyan érzés, amihez jó, ha szoktatja magát az ember. Az előző éve feladatsoraival való gyakorlás segíthet az izgulás legyőzésében is, hiszen így nem hatnak idegennek a szokatlan feladatok sem.

A felvételin mindenképp előny, ha az ember plusz pontokkal és tudással érkezik. A verseny, a vizsga is csak egy olyan helyzet, amit meg kell tapasztalni, amiben érdemes rutinra szert tenni. Minden téthelyzet gyakorlása hozzásegít a nyugodtabb körülmények megéléséhez, így könnyebben lehet a megoldásokra fókuszálni. A matematika pedig egy nagy presztízsű tantárgy, mindenképp kifizetődő, ha energiát áldoz rá az ember. Végső soron a matek is egy csak egy játék. Hajrá matekra fel!

Gimnáziumi felvételire készül a gyermekem: elég a Zrinyi versenyre készülnie?

A versenyzéssel vizsgarutin szerezhető, azonban a négy-, hat- és nyolcosztályos felvételi vizsga teljesen más, mint a Zrinyi verseny tesztfeladatai, és lényegesen különbözik az iskolában megszokott feladatoktól is. Könnyen előfordulhat, hogy a célirányosan és szorgalmasan készülő közepes képességű felvételiző megelőzi a felvételin a jó képességű, de felkészületlen matek versenyzőt. Iskolai keretek között történő felvételi felkészítést szinte minden diák megkapja, ezért ma már nem jelent előnyt a felvételin.

A Matek Oázis felvételi felkészítő tréningjével abban tudunk segíteni, hogy garantáltan célba juttatjuk gyermekedet, akár 4., 6. vagy 8. osztályos. Profi segítséggel otthon készülhet, saját tempójában mégis állandó kontroll mellett. Sok sikerélménnyel felépítjük az önbizalmát, miközben minden matematikai hiányosságát is pótolhatja.

Kattints ide, próbáljátok ki az egyedülállóan interaktív felvételi felkészítő tréning ingyenes anyagait:

8.-os felvételi felkészítés

6.-os felvételi felkészítés

4.-es felvételi felkészítés
 

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár