A pénzügyi tudatosság apostola Robert Kiyosaki, akinek eddig összesen 26 millió példányban jelentek meg könyvei. A Fejleszd pénzügyi IQ-dat - bánj okosabban a pénzeddel c. könyve is izgalmas, hasznos olvasmány, és meglepetésemre még a matekról is szó van benne.

Mi köze a pénzügyi intelligenciának a matekhoz?

Vajon csak a számokról, vagy valami sokkal fontosabbról van itt szó?
Nézzük mit ír a matekkal kapcsolatban a "Mi is a pénzügyi intelligencia?" c. fejezetben:
Fejleszd a pénzügyi IQ-dat

"...A lényeg az, hogy a pénzügyi problémák valójában gondot, de egyúttal megoldást is jelentenek. A nehéz helyzeteket megoldó emberek okosabbá válnak. Pénzügyi IQ-juk megnövekszik. Ha egyszer okosabb valaki, akkor már nagyobb problémákkal is megbirkózik. Ha pedig meg tudja oldani a nagyobb pénzügyi problémákat is, akkor gazdagabb lesz.

Erre példaként a matematikát szeretem felhozni. Számos ember utálja a matematikát. Mint azt te is tudod, ha nem végzed el a házi feladatot matematikából (ha nem gyakorlod a matematikai problémák megoldását), akkor képtelen leszel a matematikai feladványokat megoldani. E nélkül pedig nem mész át a matematika teszten. Ha nem sikerül a teszted, elégtelent kapsz matematikából. Az elégtelen osztályzat azt jelenti, hogy nem tudsz leérettségizni. Így legfeljebb a McDonald's-nál szerezhetsz egy állást, minimálbérrel. Ez a probléma is jól szemlélteti, hogy hogyan csaphat át egy kis probléma, egy nála sokkal nagyobb problémába

Abban az esetben azonban, ha szorgalmasan gyakorlod a matematikai feladatok megoldását, egyre intelligensebbé válsz, és képes leszel egyre bonyolultabb egyenletek megoldására is. Egy éves kemény munka után, akár matematikai zseni is lehetsz, és a korábban keménynek látszó dolgok, most már egyszerűek a számodra. Mindannyian az egyszereggyel indulunk. A sikeresek azonban nem állnak itt meg."

Profi feladatmegoldóvá válni - ebben segít a matematika

A szerző szerint a matekkal való boldogulás (vagy éppen nem boldogulás) kihatással lehet az egész életünkre. Továbbá, egész könyvében arról igyekszik meggyőzni minket, hogy fontos, hogy profi problémamegoldóvá váljunk, mert a problémák megoldása fejleszti az IQ-t, a pénzügyi problémák megoldása a pénzügyi IQ-t.
 
A matek tehát - mint olyan tárgy, amelyik mindennél hatékonyabban fejleszti a problémamegoldó képességeket - jó alap lehet a későbbiekben a pénzügyi sikerekhez.
 
Kiyosaki szerint a pénzügyi IQ teszi a különbséget a gazdag ember és a szegény ember között. Persze sorolhatnánk a kivételeket, és nyilván az író hazájában, az Egyesült Államokban is számos kivétel van, de fogadjuk el, hogy a kivétel erősíti a szabályt, és mi talán nem is szeretnénk ezen kivételek közé tartozni.
Sárkány
 
Innen nézve a matek tanulás az a „sárkány”, amit le kell győzni a „fele királyság” elnyeréséhez. A sárkány a 21. században már ritka védett állat, ezért megölni nem szabad, viszont ha Te is akarod, akkor tudunk segíteni, hogy kezesbáránnyá változtasd :)
 
Biztasd gyermeked, hogy munkálkodjon kitartóan a matek eredményein, hogy örömteli, okos és sikeres felnőtt váljon belőle!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.