A matek érettségi feladatsor minden évben sokaknál kiveri a biztosítékot. Érettségi után rendszeresen kétségbeesett diákokról, elkeseredett érettségizőkről lehet mindenfelé olvasni. (Az októberi érettségi sem könnyebb, csak nem cikkeznek róla.)

Mitől olyan nehezek a matek érettségi feladatok, mikor egyébként semmi különösebb "magasabb" matematikai ismeretre nincs szükség a példák megoldásához?

Egy kedves tanítványunk ezt mondta egyszer az érettségiről: egyszerűen csak „józan paraszti ész” kell hozzá, egy kis logika.

BÍZZ MAGADBAN!

Az oktatási kormányzat bevallott célja, hogy erősítse az iskolákban a hétköznapi életben is hasznos, problémamegoldó, logikus gondolkodás tanítását. Az a probléma, hogy ezek tanítása sajnos még nem erősödött meg, a számonkérésük viszont annál inkább.

Hiányozna a logika a mai diákokból? Véleményem szerint egyáltalán nem: kutatások is bizonyítják, hogy a mai középiskolás generáció igenis jó probléma-megoldó képességekkel rendelkezik, ehhez pedig kell a logika is. Mégis mi hiányzik?

Matek Oázis

Ahogy én látom, az a gond, hogy szokatlanok, újdonságként hatnak az ilyen feladatok. És ha a szokatlan feladattípus a vizsga-drukkal párosul, abból nem sül ki sok jó. A diákoknak nincs elég önbizalma ahhoz, hogy az ismeretlen feladatoknak is bátran nekiveselkedjenek, és lépésről-lépésre átgondolva, következtetéseket levonva végül eljussanak az eredményig. Legtöbben csak fejvesztve kapkodják a fejüket: Jaj, milyen összefüggés, milyen képlet is kell ide? Pedig sokszor még csak képlet sem kell!

MIT TEHETSZ TE, AKI MATEK ÉRETTSÉGI ELŐTT ÁLLSZ, HA FEL AKARSZ KÉSZÜLNI EZEKRE A KIHÍVÁSOKRA?

ELŐSZÖR IS: Tenned kell azért, hogy ne érjen váratlanul egy-egy ilyen kérdés.

Vagyis meg kell oldani ilyen feladatokat, lehetőleg minél többet (nem elég, ha megnézed mások megoldásait, neked magadnak is meg kell tapasztalni). Nézd meg az érettségi feladatsorokat, és az idegen, furcsa feladatok láttán ne dugd homokba a fejed ("jó, ezt most kihagyom, ugorjunk!"), hanem kezdj el gondolkodni rajtuk. Nem kell, hogy mindjárt lásd a megoldás végét!

Kezdd el összeszedni az adatokat, az összefüggéseket, aztán csak kijön belőle valami! És ha kijött, az mindjárt a következő ponthoz is hozzásegít:

Önbizalom

MÁSODSZOR: Növeld az önbizalmad!

Ez csak úgy lehetséges, ha növekszik a tudásod, és egyre többször tapasztalod meg, hogy megy ez neked! Sikerélményekre van szükséged, hogy legyen önbizalmad, és neki merj állni ismeretlen példáknak is.

Matek Oázis

Ha nem akarsz mindezzel magad bajlódni, az Érettségi Felkészítő Tréning videói végigvezetnek ezen a folyamaton:

  • A nehéz feladatokkal is meg fogsz tudni küzdeni, mert megtanítjuk a helyes stratégiákat.
  • Hozzászoktatnak a videók, hogy hogyan kezdj el gondolkodni bármilyen, akár furcsa feladaton is.
  • És a sikerélményt is garantáljuk, ha együtt-gondolkodva válaszolsz a feltett kérdésekre, ha engeded, hogy vezessünk a példák megoldásában.
  • No és persze (nem utolsó-sorban) minden témakört átismételhetsz a Tréning videóival, ami szintén sokat fog segíteni az önbizalmadnak.

Matek Oázis

Próbáld ki ingyenesen, hogy ha velünk matekozol, milyen könnyen és gyorsan készülhetsz fel az érettségire! :)

Kattints ide, és indítsd el a sárga színnel kiemelt ingyenes videókat »

Sok sikert, jó matekozást kívánunk!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
​​​​​​​
 
Tavaszi kihívás​​​​​​​
TAVASZI KIHÍVÁS
Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy
más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.

Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!