Elolvasom

Minden évben le kell győzni a sárkányt

2021. szeptember 03.

A matek olyan, mint a mesebeli sárkány, aminek egy idő után képes kinőni a levágott feje. Hiába harcolunk meg vele, hiába győzzük le, a következő évben újabb feje nő, újabb kihívással kell megküzdeni a diákoknak.

Elolvasom

Hogyan éljük túl az iskolakezdést? 7+1 tipp szülőknek

2021. augusztus 05.

Alábbi tippjeinket szülőknek állítottuk össze, elsősorban azért, hogy lendületesen kezdődhessen a tanév, de valójában bármikor később is eredményesen alkalmazhatók.

Elolvasom

Nyári matek gyakorlás és pótvizsga felkészítés (TV2 Életmódi 2021.06.28.)

2021. július 02.

Habár a nyár a pihenésé, a rendszeres nyári gyakorlás mégis hasznos lehet a szinten tartásra, vagy a lemaradások pótlására.

Segítség, megbuktam matekból! Mit tegyél, ha pótvizsgáznod kell?

Az egyetlen valódi bukás, ha feladod. A hibáinkból tanulhatunk, és ez megerősít minket. Bizonyára korábban is voltak már nehézségeid, amit sikeresen megoldottál. Ne ess kétségbe, ha Te is akarod, akkor ezt is ugyanúgy meg fogod tudni oldani. Hogyan?

ÍGY ÉLD TÚL AZ EGYETEM ELSŐ FÉLÉVÉT! 6+1 TIPP GÓLYÁKNAK

Az egyetem/főiskola első féléve sokszor még a jó eszű diákokat is hideg zuhanyként éri. A legtöbben már az első félévet lezáró vizsgaidőszakban „elvéreznek”

Hogyan éljük túl az iskolakezdést? Tippek diákoknak

Az alábbi tippek segíthetnek, ha szeretnél az idén sikeresebb lenni a suliban, de közben jól is akarod érezni magad:

Ismétlés a tudás anyja, tesztelés a tudás apja:)

"Ismétlés a tudás anyja" - tartja a mondás. De vajon tényleg igaz ez a mondás? Magyar kutatók vizsgálata szerint a tanulásban fontosabb a tesztelés, mint az ismétlés...

A matek és a befőzés - Ha ezt most megteszed, sokkal barátságosabb lesz szeptembertől a matek

Minden nyáron elmondom tanítványaimnak, hogy olyan a nyári tanulás, mint a befőzés vagy a lekvár eltevés: ha most nyáron dolgozol vele, akkor ősztől élvezitek a nyári munka gyümölcsét. És még a matekkönyvet sem kell elővennetek. De hogyan?

Segítség, megbukott a gyerek matekból! Mit tegyen a szülő, ha megbukik a gyereke, és pótvizsgára kényszerül?

Megértem, hogy felkavar, ha kiderül, hogy pótvizsgázni kell gyermekednek. Sok szülő ezt saját kudarcaként éli meg, és csalódottnak érzi magát. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani ebben a cikkben.

Matektanár válaszol - Mit kell tudni a matematika pótvizsgáról (vagy javító vizsgáról)?

Ha abba a szörnyű helyzetbe kerültél, hogy gyermekednek pótvizsgázni kell matekból, akkor biztos benned is egy csomó kérdés tolong most. KINEK A HIBÁJA, HA PÓTVIZSGÁZNI KELL A GYEREKNEK?

Hiszünk abban, hogy egy bukásból még sok jó sülhet ki...

Sok szülő azt hiszi, hogy a gyerek azért bukott meg matekból, mert hanyag és figyelmetlen volt. Több ezer gyerek oktatása után rájöttünk, hogy a legfőbb ok az, hogy már sokkal korábban lemaradt és nem értette igazán.

Pótvizsga Sikerkalauz - "Csak az veszít, aki feladja. A többiek mind győztesek" (Paulo Coelho)

Miért nem sikerült? Miért Te, miért pikkel rád...? Miért ilyen nehéz a matek? ... és még folytathatnánk... De tudod mit? Ezek azok a kérdések, amiken felesleges őrlődni.

A nyári felejtés veszélyei - Kell-e nyáron matekozni?

Egyre több tudományos kutatás foglalkozik a „Nyári amnézia” - a nyári tudásvesztés jelenségével, komoly szakirodalma van már a témának. A vizsgálatok szerint a tanév eleji ismétléssel az ismeretek egy része visszajön ugyan, de a sok munkával megszerzett tudás jelentős része végleg elveszik.

Így használd a Matek Oázis tananyagokat

Összegyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amivel a legtöbbet hozhatod ki magadból a Matek Oázissal: hogyan érdemes nézni a videókat, hogyan találod meg a suliban tanult tananyagot, stb.

Hogyan mehet jobban a matek?

Sosem késő a javításhoz. 1-2 óra gyakorlás után, már látni fogod az eredményt!

Nyílt Hétvége (május 7-9.): A legnépszerűbb témakörök ingyenesen!

Egészen vasárnap estig szabadon használhatod a pillanatnyilag legnépszerűbb matek témakörök minden egyes tananyagát. Bízunk benne, hogy ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy fölfelé görbítsd az év végi matek jegyedet.

Szabad-e matekozni hétvégén?

Egyesek szerint hétvégén ne tanujon a gyerek: a hétvége a pihenésé, családé, kikapcsolódásé, lelki feltöltődésé. Mások szerint hétközben olyan elfoglaltak a diákok, hogy csak ilyenkor van lehetőség a felzárkózásra, és felkészülni a dolgozatra. Az elméletek helyett lássuk mit mutat a gyakorlat a Matek Oázisban! A valóságban a hét melyik napján tanulnak többet a diákok?

Életmódi Beszélgetések - Matek Oázis (🎥 videó)

Az alábbi videón Földi Katalinnal, a Daylight Média ügyvezető-producerével beszélgettem a Matek Oázissal való tanulás előnyeiről.

Így tudunk segíteni a tanároknak a digitális oktatásban

Matematika tanároknak, tanítóknak, fejlesztő pedagógusoknak is a legtöbbet szeretnék segíteni ebben a nehéz helyzetben. Megmutatjuk hogyan használhatják a pedagógusok a távoktatásban a Matek Oázist.

Legfrissebb konzultációs tapasztalataim: Hol vannak az elakadások matekból?

A héten ismét két kisiskolással beszélgettem telefonon. Édesek, aranyosak, és fáj a szívem, hogy máris utálják a matekot, és félnek, amikor be kell jelentkezni online órára. Ezeket a tapasztalatokat szeretném megosztani, és kiutat mutatni - nem csak a kisiskolásoknak.

[VIDEÓ + fotók] Életmódi beszélgetés Győrfi Pállal

Győrfi Pál otthonában jártam, ahol két kislányával matekoztunk és beszélgettünk a Matek Oázisról

[RTL Klub - Reggeli 🥐] Hogyan tud a Matek Oázis segíteni az online oktatásban?

Az RTL Klub Reggeli műsorában arról beszélgettünk, hogy hogyan tudunk segíteni az online oktatásban.

[TV2 Életmódi Plusz:] A matek sok gyerek "mumusa", pedig nem kéne, hogy így legyen

TV2 Életmódi Plusz magazinműsor felvétele. A 11.-es Kis Boglárral beszélgettünk a matematika tanulás nehézségeiről, és azok megoldásáról.

Erre a 3 dologra érdemes odafigyelni a szülőnek, ha komoly elakadásai vannak a gyermeknek matekból

Igaz történet egy harmadikos kisfiúról általános érvényű tanulságokkal, a cikk végén személyes felajánlással.

A legújabb kutatás szerint így lehet a leginkább emlékezni a tanultakra (rádió riport)

A legújabb oktatáskutatás szerint, ha valaki gyorsan és eredményesen akar tanulni, akkor bizony van jobb módszer is az ismétléseknél.

Teljes témakörök ingyenesen! (kódolatlan hétvége)

A kódolatlan hétvége lezárult, azonban sok-sok ingyenesen is elérhető tananyagot találsz jelenleg is a Matek Oázisban. Mutatjuk, hol találod őket.

A legtöbb családban a matekjegy okozza a legnagyobb csalódást (rádió interjú)

Itt a félév vége, a diákok kézhez kapják a félévi bizonyítványaikat. A matek ilyenkor sokszor a neuralgikus pont: A legtöbb családban a matekjegy okozza a legnagyobb csalódást. Mi a baj a matekkal?

Manna FM: Hogyan javítható ki a félévi matekjegy? (rádió interjú)

Itt a félév vége, a diákok kézhez kapták a félévi bizonyítványaikat. A matek ilyenkor sokszor a neuralgikus pont: A legtöbb családban a matekjegy okozza a legnagyobb csalódást. Mi a baj a matekkal?

Mire érdemes figyelni az idén érettségizőknek? (rádió interjú)

Minden vizsgahelyzet stresszes, de az érettségi kiemelkedik ezek közül. Mégis bárkinek van remény egy sokkal szebb bizonyítványra?!

Utálok tanulni - Bence úgy érezte, átcsapnak felette a hullámok

„Alapvetően utálok tanulni” - mondta egyik diákunk a telefonban. Sajnos ezzel manapság nincs egyedül. NEM A TE HIBÁD, ha Te is így érzel, mert az iskolarendszer a mai diákok gondolkodásmódjától, életmódjától, szokásaitól idegen, elavult mintákat követ.

Miért kell matekot tanulni? (Beszélgetés a Mex Rádióban)

Gyakran a szülő-gyerek konfliktus állandó forrása a matektanulás. Mi tehet a szülő? Hogyan lehet ezt feloldani, megszabadulni tőle? Miben más, vagy jobb a korrepetáló magántanárnál az online felzárkóztatás?

[Manna FM rádió riport:] Középiskolai felvételi - A sikeres felkészülésről beszélgettünk

Mit tehetek még szülőként a gyermekem felvételi sikeréért? Létezik-e titkos összetevő, amivel megkönnyíthetjük a gyerekünknek a matekozást? Van még idő? Ezekre és hasonló kérdésekre válaszolunk a matek felvételi kapcsán.

A csinos színésznő esete a matekkal

Danica McKellar mutatós amerikai színésznő. Danica könyvet is írt. De nem a színészi életről, vagy a népszerűség nehézségeiről, hanem valami egész másról: A könyv címe: Math doesn't suck ("Nem nehéz a matek", vagy inkább: "Nem szívás a matek"), ami NewYork Times bestseller lett(!).

Mit jelent a nyitott gondolkodás, és hogyan lehet ezt elérni? (Beszélgetés a Mex rádióban)

Induljunk onnan, hogy vannak zárt és nyitott gondolkodásmódú emberek - és gyerekek is. Nem is hisszük, hogy mennyi minden múlik ezen! Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az emberek alapvetően két csoportba oszthatók, ha egy nehéz a problémával találják szembe magukat.

Mit tehet a szülő, ha azt szeretné, hogy jó matekos legyen a gyereke? (Beszélgetés a Mex rádióban)

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke jó matekos, ügyes, okos legyen a suliban, büszke lehessen rá. Már csak ezért is érdemes lenne tenni ezért, de ennél többről van szó.

A matek szép - bebizonyítom! (Beszélgetés a Mex rádióban)

Jártál már a Prédikálószéken? Ahhoz, hogy valaki meglássa a matek szépségeit, bizony fel kell gyalogolni a hegytetőre. Az a baj, hogy sokan már induláskor, vagy akár félúton bozótosba kerülnek. Elveszítik a kijelölt turistautat, és attól kezdve teljesen kilátástalannak tűnik feljutni a csúcsra…

Érdekel, mit dolgozott gyermeked a Matek Oázisban?

Szülőként jó megoldás lehet, ha eleinte együtt ülsz le gyermekeddel a számítógép elé, amíg rá nem érez az ízére. Azután viszont már önállóan is tud vele haladni, a videókon kívül nem kell neki más segítség. A továbbiakban is gyakorolhatsz szülői (táv)felügyeletet a tanulási napló segítségével.

Otthon könnyebb a matek, mint a suliban? + Tanulási tippek!

Sokan panaszkodnak, hogy otthon minden világos, meg is tudják oldani a leckét, az iskolában azonban valahogy nem sikerül jó jegyeket szerezni. Mi lehet ennek az oka?

TV2 Életmódi: A középiskolai felvételi felkészülésről

Hogyan lehet eredményesen felkészülni a felvételire? A TV2 Életmódi c magazinműsor 2020. november 29-i adásában erről kérdeztek.

Érettségi felkészítés - A tavaly végzettek ajánlásával!

Energizálódj az érettségire! Olvass bele valódi diákjaink valódi véleményeibe!

Gimnáziumi felvételi: 3 gyakori tévhit!!!

A gimnáziumi felvételivel kapcsolatos 3 tipikus tévhitre szeretném felhívni a figyelmedet.

Fekete Péntek helyett...

Nálunk hiába keresed a Fekete Pénteket. Miért?

Önálló és eredményes matekozás a távoktatás idején

A digitális távoktatás idején a Matek Oázisban olyan segítséget találtok, amit 13 éve folyamatosan az önálló otthoni matektanulásra fejlesztünk.

Korábbi írásaink