Minden Matek Oázis regisztrálónk tiszteletre méltó akaratról tesz tanúságot, mert nem adta fel a Matek Mumussal vívott harcot. (Függetlenül attól, hogy gyerekként, szülőként, nagymamaként vagy éppen felnőtt diákként regisztrál.)

Ha ez az akarat kitartással párosul, akkor akár lehetetlennek látszó eredményt is el lehet érni. Kiváló példa erre Petrovics Gábor, vecsési tanítványunk története.

Gáborral pár évvel ezelőtt "találkoztam" először, rendszeresen kérdésekkel bombázott a Kérdezz-felelek oldalunkon. Nagyon nem értett néhány dolgot. Az első egy-két kérdés után világossá vált, hogy döbbenetes hiányosságai vannak. Segítettem megoldani a konkrét feladatokat, de ami fontosabb volt, megmutattam, hogyan pótolja a régebbi hiányosságait a videókkal.

A kérdései ritkultak, és fél év múlva emailben megírta, hogy mennyire bejön neki az anyag, és mennyivel jobban megy már neki a matek. Aztán arról érdeklődött, mit kéne tennie egy emeltszintű érettségihez ?! Meglepve válaszoltam neki, de őszintén megmondom, nem biztattam túlságosan. Most már tudom: benne sokkal több volt, mint hittem - már akkor is. No nem matek-tudásból, hanem akaraterőből és kitartásból.

Év közben volt néhány kérdése, amiből látszott, hogy komolyan készül. Aztán júniusban írt ismét. Örömmel újságolta, hogy 80%-osra sikerült az emelt szintű matek érettségije!

Ez önmagában is remek eredmény, de az egy-két évvel ezelőtti tudásához képest valóságos csoda.

Nagyon kíváncsivá tett, hogy hogyan sikerült elérnie ezt a fantasztikus fejlődést. Vajon mi lehet a titkok?

Nagy örömömre elmesélte a történetét, és hozzájárult, hogy az alábbiakban Veled is megosszam:

"2012 szeptemberébe kezdődött az egész, amikor beiratkoztam egy esti gimnáziumba. 1 év alatt lehetett elvégezni 2 évfolyamot (11.-12.), mivel nekem a 9.-10. már megvolt. Ekkor még szó szerint semmit se tudtam a matekról.

Olyan szintű hiányosságom volt, hogy nem értettem szinte semmit se abból, amit a tanárom mondott. Teltek a hónapok, kezdtem egyre jobban megérteni, de még ekkor is nagyon sok volt a hiányosságom. 2013. januárjában kellett 11. évfolyamból vizsgát tennem. A matekom gyenge hármas lett, ami a továbbtanulási terveimhez képest sajnos nagyon kevés volt.

Tudtam, hogy segítségre van szükségem, és mivel a suliba nagyon kevés volt az idő matekra (1 héten volt 2 óra), a neten kezdtem keresgélni. Rátaláltam a Matek Oázisra, és elkezdtem nézegetni a ingyenes videókat. Nagyon lenyűgöztek, nagyon jól érthetően volt összeállítva minden. Január végén rendeltem meg a 10. évfolyam + érettségi felkészítő csomagot.

Elkezdtem nézegetni a videókat. Nagyon-nagyon sokat néztem újra- és újra. Volt, hogy egész nap azzal foglalkoztam, egészen a 2013-as érettségiig :) Nem untam meg, mert nagyon érdekelt és mert nagyon jól vannak összerakva a videók. Pár hónap alatt sikerült megtanulni és jól megérteni a 4 éves matekot."

 

"Ekkor a középszintű érettségim sajnos csak 71%-os lett, mivel leblokkoltam a végénél. Elhatároztam, hogy újra fogok érettségizni, de már nem középszinten, hanem emelt szinten!

A nyarat rászántam és elkezdtem nézni az emelt szintű analízis videóitokat. Azután elkezdtem megoldani korábbi emelt szintű érettségi feladatsorokat. Ahogy haladtam, úgy fejlődtem. Amit elsőre nem értettem, annak megnéztem a megoldó kulcsát, és mivel sok feladatnak a megoldókulcsban nincs részletes leírása, ezért magamtól kellett rájönnöm, hogyan kell eljutni az eredményig.

Egészen októberig gyakoroltam. Nagyon jól ment, de amikor eljött a vizsga napja és megkaptam a feladatsort, teljesen kiment a fejemből minden. Nem tudtam gondolkodni. Az akkori magánügyi problémáim is rátettek, így végül az októberi emelt szintűm csak 41%-os lett.

Azonnal elhatároztam, hogy májusba újra megyek. Nem adtam fel, mert tisztában voltam vele, hogy nagyon jól tudom az anyagot. Elkezdtem sok vizsga szituációt gyakorolni. Újra megcsináltam az összes eddigi érettségi feladatsort, és már saját magamnak magyaráztam a megoldásokat több hónapon keresztül. Ráéreztem hogyan lehet a matekot megérteni. Sőt, ekkor már elkezdtem segíteni másoknak is, és így én is sokkal jobban fejlődtem. Már volt, aki tőlem kért segítséget egyetemi integrálásos feladatban :)

Egészen májusig gyakoroltam. Aztán eljött a vizsga napja. Egy cseppet se izgultam, amikor már bent ültem a teremben. Amikor vége lett az írásbelinek, éreztem, hogy jó lett.

Aztán jött a szóbeli, amin a 3. tételt a térelemek és nevezetes ponthalmazokat húztam. A szóbeli végén a 3 vizsgáztató megdícsért, hogy ez egy nagyon szép felelet volt. Aztán eljött az eredményhirdetés: hosszú sorban állás után megkaptam a eredményem :)

Meglett az eredménye a sok gyakorlásomnak :)"

És hogy mit üzen azoknak, akik figyelmét felkeltette?

"Azt üzenném mindenkinek, hogy soha nem szabad feladni. Akkor se add fel, amikor nem érted és ezért nagyon kétségbe vagy esve. Amikor azt gondolod magadban, hogy "bolond vagy hozzá", akkor se add fel, mert hidd el nekem, hogy utána fog a legjobban menni ! :)"

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár