Elolvasom

Római számok: jelentés, szabályok, használat + kalkulátor

2022. április 26.

Melyik betű mit jelent a római számoknál? Hogyan kell olvasni? Hol vesszük hasznát a római számoknak? Hány jegyű a leghosszabb római szám?

Elolvasom

Nyílt Hétvége 2022. május 6-8.

2022. április 25.

Az év végi hajrához segítségképpen és biztatásul május 6-tól 8-ig Nyílt Hétvégét tartunk. Mutatjuk az ingyenes anyagokat.

Elolvasom

Buktatás első osztályban: jogilag lehetséges?

2022. április 01.

Lehet-e buktatni első osztályban? Milyen jogalapja van a buktatásnak?

Százalékszámítás lépésről lépésre + kalkulátor

Százalékszámítás kalkulátor. Megmutatjuk mit jelent pontosan a százalék, és hogyan kell számolni.

A Pitagorasz-tétel egyszerűen

Mi az a Pitagorasz-tétel? Hogyan kell kiszámítani? Mi a Pitagorasz-tétel bizonyítása? Mi a Pitagorasz tétel megfordítása?

Matematika korrepetálás: mikor melyik a legjobb megoldás?

Melyik a legjobb matematika korrepetálás? Mennyibe kerül egy óra? Melyik a legjobb online matematika korrepetálás?

Szorzótábla gyakorlása: így könnyen megtanulod!

Hogyan kell gyakorolni a szorzótáblát? Milyen egyszerű módszerek vannak?

Matematika érettségi 2021 feladatok: ezek voltak a feladatok a megoldásokkal együtt!

Mik voltak a feladatok a matematika érettségin 2021-ben? Mik a megoldások?

Tanácsok szülőknek: Mi a megoldás a tavaszi tanulási problémákra?

Ha gyermekeden is azt látod, hogy egyre nehezebben ül le a tanulnivaló elé...

Zrínyi matematika verseny: hogyan készüljek rá?

Mi az a Zrínyi matematika verseny? Mikor van? Hogyan kell rá jelentkezni? Honnan tudok feladatokat és megoldási kulcsokat szerezni?

TV2: Értékteremtő matek oktatás

Az innovatív, újszerű matek oktatásról, a Matek Oázis alapötletéről és a felzárkózás lehetőségeiről beszélgettünk a TV2 Értékteremtők műsorában. Nézd meg a videót!

Matematika érettségi: Tényleg olyan borzasztó?!

Egyáltalán nem olyan borzasztóan nagy tananyagról van szó. Ha valaki csupán egy elég jó eredményt szeretne elérni, nem is kell minden egyes témakört átvennie. Azoknak sem lehetetlen a feladat és a küldetés, akik abszolút az ötösre hajtanak.

Nem megy a matek, mert nem figyel...

"Azért nem megy a gyereknek a matek, mert nem figyel oda" – válaszolta néhány szülő a felmérésünkben. Ennek valójában a legtöbb esetben 2 oka lehet.

Rádió riport: Ha valaki most rákapcsolna a matekra, volna-e esélye, hogy jól érettségizzen?

Annyira reménytelennek tűnik, mikor egy érettségi előtt álló azt érzi: „Én aztán nem tudok semmit matekból. Ott van a 4 év anyaga és homályos”. Mit lehet ilyenkor tenni?

Top témakörök ingyenes hétvége (február 4-6.)

Péntektől egészen hétfő reggelig szabadon használhatod a pillanatnyilag legnépszerűbb matek témakörök minden egyes tananyagát. Bízunk benne, hogy ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy fölfelé görbítsd az év végi matek jegyedet.

5+1 bevált módszer a szorgalom fejlesztésére

Bárki lehet jó matekból. Diákjaink ezt számtalanszor bizonyították. Csupán megfelelő segítség kell hozzá, és még valami, ami nélkül nem megy...

Matek Oázis Készségfejlesztő Játékok

A mi karácsonyi ajándékunk a téli szünetre, hogy az eddig elkészített összes játékunkat teljesen ingyenessé tettük. Játékos kikapcsolódás, miközben készséggé válik a matek. Sőt, az angol nyelv is!

Mikulás és a logika - ÉRETTSÉGIRE KÉSZÜLŐKNEK :)

Mi a logikai megfordítása ennek az állításnak? "Ha jön a Mikulás, akkor nem tanulok a matekérettségire."

Szöveges Feladatok Ingyenes Hétvége

Vasárnap estig az összes szöveges feladatot szabadon megnézhetitek a Matek Oázisban - minden osztálynál. Sőt, a FELVÉTELI és az ÉRETTSÉGI felkészítő oldalakon is!

A matektudás nem csak a kiváltságosoknak jár. Akkor hol a gond mégis?

Sokan hiszik azt, hogy a matek tanuláshoz valami speciális velünk született adottság szükséges. Pedig nem csak „Kiváltságosoknak” adatik meg, hogy jók legyenek matekból...

Meglepő összefüggések a matek érettségiddel kapcsolatban

Meglepő összefüggéseket találtunk a 11.-es év végi matekjegy és a matek érettségi érdemjegy között. Mire lehet számítani a statisztika alapján?

Nem reménytelen a matek érettségi

A legtöbb diák érettségi előtt még javában gondolkodik, hogy mi is szeretne lenni. Már el kéne dönteni, hova adja be a felvételi lapját, vagy merre menjen tovább egyáltalán. Számolgatják, hogy van-e esélyük bekerülni egy vágyott szakra. Nagyon sok diák érzi azt, hogy a lehetőségei be vannak korlátozva...

Ne kelljen lemondania egyik gyermeknek sem az álmairól azért, mert nem megy jól a matek!

Hány olyan történetet hallottam már, hogy a matek miatt kellett pályát módosítania egy fiatalnak. Van olyan felnőtt 40-es ismerősöm, akit már diákként is a műszaki dolgok érdekelték igazán, de nem ment neki a matek, és így énektanárnak tanult tovább. Egyetlen énekórát sem tartott, és még ma is keresi az igazi helyét. Azt valljuk, hogy ennek nem kell így lennie!

Nem csoda, ha gyermeked nem akar matekozni! De mit tehet ezzel a szülő?

Szülőkkel beszélgetve időnként elhangzik, hogy megbeszéli a gyerekkel, hogy akar-e a Matek Oázissal matekozni. És persze a gyerekek egy része nem akar.

Ez használ, ha menekülni akarsz a matematikától

A 21. század szakmáihoz nagy szükség van a biztos matematika tudásra, mégis sok diák szenved a matek miatt. Miért van ez, és mit tehetsz, ha Te is legszívesebben elmenekülnél a matektanulás elől? Erről szól a Mex Rádióban elhangzott riport alapján készült írásunk.

TV2 Innovátor: Stohl Luca bemutatja a Matek Oázis innovációt

A műsorvezető is lelkesen gyakorolt a Matek Oázissal, és elárulok egy kulisszatitkot is.

Minden évben le kell győzni a sárkányt

A matek olyan, mint a mesebeli sárkány, aminek egy idő után képes kinőni a levágott feje. Hiába harcolunk meg vele, hiába győzzük le, a következő évben újabb feje nő, újabb kihívással kell megküzdeni a diákoknak.

Segítség, megbuktam matekból! Mit tegyél, ha pótvizsgáznod kell?

Az egyetlen valódi bukás, ha feladod. A hibáinkból tanulhatunk, és ez megerősít minket. Bizonyára korábban is voltak már nehézségeid, amit sikeresen megoldottál. Ne ess kétségbe, ha Te is akarod, akkor ezt is ugyanúgy meg fogod tudni oldani. Hogyan?

ÍGY ÉLD TÚL AZ EGYETEM ELSŐ FÉLÉVÉT! 6+1 TIPP GÓLYÁKNAK

Az egyetem/főiskola első féléve sokszor még a jó eszű diákokat is hideg zuhanyként éri. A legtöbben már az első félévet lezáró vizsgaidőszakban „elvéreznek”

Hogyan éljük túl az iskolakezdést? Tippek diákoknak

Az alábbi tippek segíthetnek, ha szeretnél az idén sikeresebb lenni a suliban, de közben jól is akarod érezni magad:

Hogyan éljük túl az iskolakezdést? 7+1 tipp szülőknek

Alábbi tippjeinket szülőknek állítottuk össze, elsősorban azért, hogy lendületesen kezdődhessen a tanév, de valójában bármikor később is eredményesen alkalmazhatók.

Ismétlés a tudás anyja, tesztelés a tudás apja:)

"Ismétlés a tudás anyja" - tartja a mondás. De vajon tényleg igaz ez a mondás? Magyar kutatók vizsgálata szerint a tanulásban fontosabb a tesztelés, mint az ismétlés...

A matek és a befőzés - Ha ezt most megteszed, sokkal barátságosabb lesz szeptembertől a matek

Minden nyáron elmondom tanítványaimnak, hogy olyan a nyári tanulás, mint a befőzés vagy a lekvár eltevés: ha most nyáron dolgozol vele, akkor ősztől élvezitek a nyári munka gyümölcsét. És még a matekkönyvet sem kell elővennetek. De hogyan?

Nyári matek gyakorlás és pótvizsga felkészítés (TV2 Életmódi 2021.06.28.)

Habár a nyár a pihenésé, a rendszeres nyári gyakorlás mégis hasznos lehet a szinten tartásra, vagy a lemaradások pótlására.

Segítség, megbukott a gyerek matekból! Mit tegyen a szülő, ha megbukik a gyereke, és pótvizsgára kényszerül?

Megértem, hogy felkavar, ha kiderül, hogy pótvizsgázni kell gyermekednek. Sok szülő ezt saját kudarcaként éli meg, és csalódottnak érzi magát. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani ebben a cikkben.

Matektanár válaszol - Mit kell tudni a matematika pótvizsgáról (vagy javító vizsgáról)?

Ha abba a szörnyű helyzetbe kerültél, hogy gyermekednek pótvizsgázni kell matekból, akkor biztos benned is egy csomó kérdés tolong most. KINEK A HIBÁJA, HA PÓTVIZSGÁZNI KELL A GYEREKNEK?

Hiszünk abban, hogy egy bukásból még sok jó sülhet ki...

Sok szülő azt hiszi, hogy a gyerek azért bukott meg matekból, mert hanyag és figyelmetlen volt. Több ezer gyerek oktatása után rájöttünk, hogy a legfőbb ok az, hogy már sokkal korábban lemaradt és nem értette igazán.

Pótvizsga Sikerkalauz - "Csak az veszít, aki feladja. A többiek mind győztesek" (Paulo Coelho)

Miért nem sikerült? Miért Te, miért pikkel rád...? Miért ilyen nehéz a matek? ... és még folytathatnánk... De tudod mit? Ezek azok a kérdések, amiken felesleges őrlődni.

A nyári felejtés veszélyei - Kell-e nyáron matekozni?

Egyre több tudományos kutatás foglalkozik a „Nyári amnézia” - a nyári tudásvesztés jelenségével, komoly szakirodalma van már a témának. A vizsgálatok szerint a tanév eleji ismétléssel az ismeretek egy része visszajön ugyan, de a sok munkával megszerzett tudás jelentős része végleg elveszik.

Vigyázz, csapda! Amiről minden diáknak tudnia kell!

Másképp kell tanulni, mint ahogy az iskolában elmondták.

Így használd a Matek Oázis tananyagokat

Összegyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amivel a legtöbbet hozhatod ki magadból a Matek Oázissal: hogyan érdemes nézni a videókat, hogyan találod meg a suliban tanult tananyagot, stb.

Hogyan mehet jobban a matek?

Sosem késő a javításhoz. 1-2 óra gyakorlás után, már látni fogod az eredményt!

Korábbi írásaink